Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα υγρά φρένων του αυτοκινήτου μας .




Οι περισσότεροι οδηγοί ακόμα και σήμερα αγνοούν ότι τα υγρά φρένων είναι ίσως ο δεύτερος  ποιο σημαντικός  παράγοντας  για την ασφαλή οδήγηση  του αυτοκινήτου μας  .
Έτσι σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης μου για τα λάδια του αυτοκινήτου μας  σήμερα θα σας κάνω γνωστά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες , των υγρών φρένων του αυτοκινήτου μας.
Πιστεύω ότι η σημασία που πρέπει να δίνετε από όλους μας , σε αυτά  , είναι της ίδιας σπουδαιότητας με την σημασία που πρέπει να δίνετε , για τα λιπαντικά  του αυτοκινήτου μας , γιατί είναι παράγοντας υψηλής ασφάλειας  μας .
Ας ξεκινήσω με μια μικρή αναδρομή .
Στα πρώτα αυτοκίνητα η πέδηση γίνονταν με μηχανισμούς που ενεργοποιούνταν με συρματόσχοινα .
Οι κατασκευαστές όμως σύντομα κατάλαβαν ότι η πίεση που έπρεπε να ασκηθεί στην επιφάνεια των τυμπάνων πέδησης (ταμπούρα ) απαιτούσε πολύπλοκους και βαρείς μηχανισμούς  .
Δεδομένου ότι τα τότε αυτοκίνητα ήταν πολύ βαρύτερα από ότι σήμερα  , στράφηκαν στην υδραυλική πίεση  η οποία μπορεί με απλούστερους  και ελαφρύτερους μηχανισμούς να αποδώσει πολλαπλάσια  πίεση στις επιφάνειες των τυμπάνων.
Η επόμενη κίνηση ήταν να βρεθεί ένα υγρό το οποίο θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερες ιδιότητες Όπως  :  
Α)  Να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες ή αλλιώς να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία  .Αν το υγρό έβραζε σε χαμηλές θερμοκρασίες π.χ 120ο C θα μετατρεπόταν σε αέριο και θα έχανε το πλεονέκτημα της αποτελεσματικής  μεταφοράς πίεσης  ( ως γνωστόν , σε αντίθεση με τα υγρά , τα αέρια είναι συμπιεστά ) .
Β)  Να αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να παγώσει μέσα στους αγωγούς  μεταφοράς του .
Γ) Να έχει την ικανότητα  να απορροφά την υγρασία ( υγροσκοπικό  ) και να την απομακρύνει ( αφομοιώνει ) , όσο το δυνατόν καλύτερα από τις μεταλλικές επιφάνειες των εξαρτημάτων των φρένων ( κυλιδράκια - αντλία – σωληνώσεις  ).
Δ) Να είναι όσο το δυνατόν ρευστό και έτσι να διατηρείτε σε όλες τις μεταβολές της θερμοκρασίας ώστε να μετακινούνται εύκολα τα μόρια του .
Ε) Να έχει λιπαντικές ικανότητες ώστε να λιπαίνει τα λαστιχάκια  , τσιμούχες και τα άλλα  εξαρτήματα που βρίσκονται στο υδραυλικό σύστημα πέδησης .
ΣΤ) Σε περίπτωση διαρροής π.χ στον δρόμο , να μπορεί να ξεπλυθεί και να απομακρυνθεί εύκολα με νερό .
Όλα τα παραπάνω , αλλά και πολλά άλλα  , δευτερεύουσας σημασίας ήταν τα κριτήρια των χαρακτηριστικών  των υγρών φρένων ( υδραυλικού συστήματος πέδησης ).
Κατά κύριο συστατικό χρησιμοποιήθηκε η αιθυλική γλυκόλη με κάποιες προσμίξεις ,  αλλά και η σιλικόνη μεταγενέστερα .
Έτσι στην αγορά κυκλοφόρησαν  υγρά φρένων που ακολουθούσαν τις προδιαγραφές με κωδική ονομασία  DOT από το  Αμερικανικό υπουργείο  μεταφορών ( Department  Of  Transportation ).
Κυριότερες κατηγορίες είναι τα :
DOT 3  : Χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών  με την ανώτερη αντοχή τους στον βρασμό στους 205ο C και το  κατώτατο όριο   βρασμού πρίν την αντικατάσταση τους να είναι στους 140ο C .
DOT 4 : Χρησιμοποιούνται από λιγότερους κατασκευαστές , με την ανώτερη αντοχή τους στον βρασμό στους 230ο C και το  κατώτατο όριο   βρασμού πρίν την αντικατάσταση τους να είναι στους  155ο C , αλλά επειδή είναι περισσότερο υγροσκοπικά χρειάζονται ποιο συχνή αλλαγή .
Συνήθως είναι η επιλογή των οδηγών που κινούνται γρήγορα !!!  και νευρικά !!!  ή αυτών που στην γλώσσα των μηχανικών <<καίνε τα φρένα >>.
DOT 5 : Χρησιμοποιούνται από πολύ λίγους κατασκευαστές και επί το πλείστον σε ειδικές κατηγορίες αυτοκινήτων (εκτός δρόμου) λόγω ότι η βάση τους είναι η σιλικόνη και είναι λιγότερο υγροσκοπικά  , αντέχουν πολύ περισσότερο στις υγρασίες (υγρό περιβάλλον –ποτάμια- θάλασσα ) με την ανώτερη αντοχή τους στον βρασμό στους 260ο C και το  κατώτατο όριο   βρασμού πρίν την αντικατάσταση τους να είναι στους  180ο C .
Όμως έχουν τουλάχιστον 4 σοβαρά μειονεκτήματα .
1)      Τα μόρια τους λόγο της σύστασης (σιλικόνη) τους εγκλωβίζουν αέρα με αποτέλεσμα το πετάλι του φρένου μας να είναι περισσότερο σπογγώδες και ασαφές  από ότι χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο υγρό ( DOT 4 ή DOT 5,1 )
2)      Πρέπει να χρησιμοποιείτε σε υδραυλικά συστήματα που ο κατασκευαστής έχει προνοήσει να υπάρχουν εξαρτήματα ( λαστιχάκια –τσιμουχάκια ) που αντέχουν στην σιλικόνη  γιατί αλλιώς υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο καταστροφής του υδραυλικού συστήματος πέδησης .
3)      Δεν πρέπει να αναμειχτούν η να συμπληρωθούν  με άλλα υγρά ( DOTDOT4 DOT 5,1 ) παρά μόνο με τα ίδια DOT 5 .
4)      Είναι τα ακριβότερα στην αγορά .

DOT 5,1 : εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι Δεν πρέπει να τα συγχέουμε  σαν εξέλιξη του DOT 5 καθώς δεν περιέχουν σιλικόνη αλλά είναι εξέλιξη του  DOT 4  και μερικοί κατασκευαστές τα ονομάζουν και DOT 4 SUPER.

Όπως καταλάβατε ελπίζω μέχρι εδώ  , πρέπει να προσέχουμε ώστε το σημείο βρασμού των υγρών να μην πέφτει κάτω των 140ο C επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι εκτός των επιτρεπτών ορίων  με σημαντική επίπτωση στην οξείδωση στα  μεταλλικά μέρη του συστήματος πέδησης (αντλία –σωληνώσεις-δαγκάνες –κυλιδράκια , αλλά και μονάδα ABS ) και σε ενδεχόμενα επόμενα φρεναρίσματα πανικού η κινδύνου η πέδηση θα ήταν ανεπαρκής . .

Έτσι η τακτική αντικατάσταση των υγρών φρένων κάθε δυο έτη για αυτοκίνητα που έχουν υγρά DOT 3 και κάθε ένα έτος για τα αυτοκίνητα που έχουν  DOT 4 είναι αν όχι επιτακτική τουλάχιστον αναγκαία .

Σε κάθε συντήρηση ( service ) είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η μέτρηση της θερμοκρασιακής αντοχής των υγρών φρένων  με τα κατάλληλα ειδικά όργανα μέτρησης  .

Κάτι που παρέλειψα είναι ότι τα υγρά φρένων  επειδή είναι υγροσκοπικά (απορροφούν υγρασία από τον αέρα)  τρελαίνονται  !!! από την χαρά τους όταν πηγαίνουμε το αυτοκίνητο μας στο πλυντήριο για πλύσιμο στην μηχανή .
Επίσης   όλα τα άλλα υγρά φρένων είναι διαβρωτικά  και καυστικά και πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή  να μην πέσουν στα  χρώματα του αυτοκινήτου και στα χέρια μας .

<< Στα παραπάνω αναγραφόμενα απαγορεύεται η αναδημοσίευση τους χωρίς την άδεια μου >>

Να είστε καλά
Χρήστος Μαραγκός
6/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου